Twitter RSS Reset

Werk als voice-over

Werken als voice-over is een droom voor veel mensen. Waarom? Omdat je het beste haalt uit jezelf, en daarmee vanuit huis je inkomen mee kan verdienen. En de verdiensten voor voice-overs zijn goed.

Voor degenen die het nog niet weten, voice-overs zijn mensen die teksten inspreken bij reclames, films, en video of dvdproducties zoals bedrijfsfilms, presentaties enzovoorts.
Wat heb je nu echt nodig om een voice-over te zijn en vanuit huis te beginnen met het verkopen van jou stem? Een mooie stem? Je zou het wel verwachten maar zelfs dat is niet het meest belangrijke, want lelijke krakerige stemmen zijn soms ook nodig.

Het belangrijkste ingredient voor een thuiswerkende voice-over is een doordacht bedrijfsplan. Nou dat klinkt heel indrukwekkend – een bedrijfsplan – maar het gaat erom dat je helder voor ogen hebt hoe je de zaken gaat aanpakken. Geef het gerust een andere naam, noem het desnoods jouw plan voor succes. Het tweede wat je nodig hebt is een klein geldbedrag voor het investeren in de noodzakelijke hardware, software en eigen reclame.

Wat staat er in het plan? Op zijn minst de volgende dingen:
Wat voor voice-over diensten je wilt leveren en aan wie. Denk hierbij aan wat karakteristiek is aan jouw stem. Doe je typetjes, heb je een zwoele radio stem of een presentatorstem voor TV. In jouw plan moet je duidelijk uiteenzetten wat jouw sterke kanten zijn en welke diensten je van plan bent te leveren.

In jouw plan moet ook staan wat je nodig hebt om de komende zes maanden te kunnen leven. Wat je over een jaar wilt verdienen en zelfs verder. Neem daarvoor als norm minimaal het inkomen dat je nu al verdient. En vervolgens is het de bedoeling dat je probeert om dat bedrag voor de komende zes maanden ook daadwerkelijk al op je rekening te hebben staan voordat je begint. Waarom? Er zit altijd een overgang tussen het moment dat je begint als voice-over en het moment dat je daadwerkelijk opdrachten binnenhaalt en geld verdiend.

In het plan moet ook staan wat je uit gaat geven aan marketing van jouw voice-over diensten.
Dit geld moet je ook opzij zetten omdat je dat nodig hebt om opdrachten mee binnen te halen.
Dit gaat gelijk op met het volgende wat er in je plan moet staan, namelijk hoe ben je van plan jezelf te marketen. Zo kun je bijvoorbeeld demo cdtjes maken en naar reclameburo’s en geluidsstudio’s sturen. Je kunt een website bouwen met downloadbare audiobestanden van jouw stem en typetjes. Briefpapier, logo’s enzovoorts om bedrijven mee op jouw diensten en website te wijzen. Een degelijke internetverbinding zodat je bereikbaar bent voor klanten.

Het laatste wat je nodig hebt is al eerder genoemd, namelijk jouw eigen talent. Jouw kenmerkende stem. Maar iedereen heeft wel een stem die voor een bepaalt typetje of een bepaald product geschikt is. Er is veel informatie over werken als voice-over beschikbaar op het internet. Dus zoek gerust nog even rond. Maar in principe kun je snel, part time of full time als voice-over aan de slag. Succes.

Niemand heeft nog een vraag gesteld

Heeft u vragen over dit onderwerp?
Stel hier een vraag hier met onderstaand formulier
Uw vraag wordt zo spoedig mogelijk beantwoordt.