Twitter RSS Reset

Wat maakt een robot tot een robot?

Robots zijn machines, ze komen voor in Science Fiction films maar ook in het dagelijks leven. Maar wanneer spreek je nu over een robot en wanneer over een gewone machine? Een artikel over de definitie van een robot.

Niet iedere machine is een robot, en sommige machines waar je dat niet direct van zou verwachten zijn dat weer wel. En over de definitie van een robot is altijd veel gesteggel. Zo was ik laatst bij de grote Robotshow in Nemo Amsterdam en de aanwezige sprekers en de zaal konden het maar niet eens worden over wat nu wel en wat weer geen robots waren, waardoor de discussie soms wat moeilijk verliep. Dus wat maakt een robot nu een robot? Is een wasmachine een robot? Is een computer ook een robot? Waar trek je de grens? Wat is een robot?

Ik ben zelf met de volgende definitie van robots gekomen en vooralsnog is dit een werkbare definitie die tot nu toe alle discussies heeft kunnen doorstaan.

Definitie van robots: Een robot is een geautomatiseerde mechaniek, die semi-autonoom of volledig autonoom fysieke taken kan volbrengen. (Robert Macniel, 2009)

Een simpele definitie die veel onduidelijkheid wegneemt.

1 ) Een robot is een geautomatiseerde mechaniek
Een robot is een machine, maar niet elke machine is een robot. Er kan pas sprake zijn van een robot wanneer er sprake is van een machine die met behulp van automatisering word bestuurd. Er moet dus een computer aan te pas komen die software draait om de machine te besturen.
Dus zonder automatisering is een machine gewoon een machine en geen robot. Een typisch voorbeeld van geautomatiseerde machines die absoluut wel robots zijn, zijn de robots in de productiestraat van een autofabriek. Deze mechanische armen zetten auto’s in elkaar, lassen en lijmen onderdelen en dat allemaal door aangestuurd te worden door computers.

2 ) Semi-autonoom of volledig autonoom
Een ander kenmerk van een robot is de wijze waarop deze zijn taken kan vervullen. Als voorbeeld vergelijk ik de Amerikaanse Reaper UAV met een Spitfire uit de 2e wereldoorlog. De Spitfire moet van begin tot eind door een mens worden bestuurd. Er komt geen enkele vorm van autonomie aan te pas om dit vliegtuig te laten doen wat het moet doen. Als de piloot niets doet stijgt het apparaat niet op en als de piloot het in de lucht heeft gebracht en niets doet dan stort het vliegtuig gewoon neer.
De Reaper UAV daarentegen krijgt opdracht om op te stijgen en zich naar een bepaald GPS co├Ârdinaat te begeven. Het apparaat komt vervolgens in beweging, stijgt op en vliegt naar het punt dat hem gegeven is. Ook de landing kan de UAV zelf uitvoeren. En tussen het opstijgen en de landing heeft de Reaper vele militaire taken zowel semi-autonoom als volledig autonoom vervuld.
De lopende band robots die auto’s in elkaar zetten zijn ook semi-autonoom. Ze moeten aangezet worden, geprogrammeerd worden, het juiste programma moet door de mens gekozen worden en dan zal de robot zijn taak beginnen om auto onderdelen aan elkaar te zetten.
De mate van autonomie is dus bepalend voor de vraag of een machine een robot is of niet. Zonder autonomie kan een apparaat geen robot zijn. Een apparaat is pas een robot als het op zijn minst semi autonoom kan handelen.

3 ) Het uitvoeren van fysieke taken
In samenwerking met de voorgaande punten moet het alles er toe leiden dat de robot een fysieke taak uitvoert om een robot te zijn. Want de fysieke taken geven aan dat we met een robot te maken hebben en niet met alleen een computer. Een computer kan immers veel taken geautomatiseerd en semi- danwel volledig autonoom uitvoeren. Het kan echter niet op staan en de huiskamer stofzuigen, achter een lopende band gaan staan en een auto in elkaar zetten, opstijgen en militaire acties uitvoeren. Wat een computer doet is alleen softwarematig. Wat een robot doet is fysiek, op basis van software, onder leiding van een computer en semi- danwel volledig autonoom.

Stomme robots zijn er ook
Ten laatste nog een punt over de robots om ons heen. In het begin stelde ik al de vraag is een wasmachine ook een robot? En ik stelde ook dat een heleboel apparaten robots waren zonder dat we ons dat realiseren.
Het is onvermijdelijk dat volgens de definitie die ik gegeven heb dat moderne apparaten zoals bijvoorbeeld wasmachines die zijn voorzien van chips en software, en die na de programma keuze van de eigenaar semi autonoom diverse fysieke taken zoals wassen, spoelen, centrifugeren en drogen uitvoeren tot de robots moeten worden gerekend.
Het is een beetje ontluisterend, maar dat is niet erg. Het is ook geen indicatie dat er iets met de definitie mis zou zijn want het geeft juist aan dat robotica veel vaker voorkomt dan wij denken. Dus ja, ook een moderne wasmachine is een robot, zij het een hele stomme robot die er vooral niet uitziet zoals wij zouden verwachten dat een robot eruit ziet. Maar het is in feite weldegelijk een robot.
En zo zijn er en komen er nog veel meer apparaten in huis, op het werk en elders die volgens de definitie tot de robots behoren maar waar wij onbewust van dit onbelangrijke feit vertrouwd gebruik van zullen maken, waardoor de robot in de maatschappij steeds meer zal oprukken en op gegeven moment niet meer weg te denken zal zijn.

Niemand heeft nog een vraag gesteld

Heeft u vragen over dit onderwerp?
Stel hier een vraag hier met onderstaand formulier
Uw vraag wordt zo spoedig mogelijk beantwoordt.