Twitter RSS Reset

Spataderen, heeft u er last van? Dit kunt u er aan doen.

Men spreekt van spataderen wanneer de aderen in de benen aan de buitenkant van de beving zichtbaar worden in de vorm van knobbels en zwellingen in de huid. Ze ontstaan doordat de aderen te wijd worden waardoor de kleppen die de stroom van het bloed reguleren niet meer goed kunnen sluiten. Omdat de stroom van het bloed in de aderen niet goed geregeld wordt ontstaat een hogere druk in de ader waardoor de ader op sommige plaatsen uitzakt en wijder wordt en zichtbaar worden aan de buitenkant van de benen.

Spataderen kunnen ongemakken veroorzaken zoals jeuk, pijn en vermoeidheid in de benen. Ook kan het voor komen dat vanwege de verstoorde stroom van het bloed uw benen vocht gaan vasthouden waardoor deze opzwellen. Dit kan weer gevolgen hebben voor uw huid die eventueel tekenen van eczeem kan vertonen.

In principe kan het hebben van spataderen niet veel kwaad. Veel mensen vinden ze lelijk of ervaren lichte ongemakken, maar spataderen zijn niet levensbedreigend. De redenen om spataderen toch te behandelen zijn dus uit esthetische overwegingen of om bijkomende ongemakken te verlichten.

Om zelf spataderen te behandelen kunt u elastische kousen dragen. Deze kousen bevorderen het terugstromen van het bloed naar het hart wat helpt om de klachten te verminderen en om het verergeren van de spataderen tegen te gaan. Deze elastische kousen zijn online verkrijgbaar bij diverse webwinkels met gezondheid’s producten.

Een andere manier om spataderen te behandelen is door deze weg te strippen. Hierbij wordt een kleine opening in de lies gemaakt waarna een sonde wordt ingebracht, deze grijpt de zieke ader waarna de chirurg de ader uit het been kan trekken.
Bij kleine spataderen is het ook mogelijk om deze dicht te spuiten. Hierbij wordt een vloeistof in de ader gespoten en wordt er een druk verband aangelegd. Eventueel wordt ook het gebruik van elastische kousen voorgeschreven, met als resultaat dat na twee weken de ader volledig dicht is en niet meer zichtbaar is aan de buitenkant.
Ook met het gebruik van lasers kunnen spataderen worden verwijderd. Hierbij wordt de ader dicht geschroeid nadat er een sonde is ingebracht.

Wanneer u wilt dat uw spataderen behandeld worden kunt u daar in eerste instantie informatie voor indienen bij uw huisarts. Ook is het mogelijk wanneer u uit esthetische overwegingen de spataderen wil laten verwijderen dat u contact opneemt met een van de vele klinieken die als specialisatie hebben het verwijderen en behandelen van spataderen.

Niemand heeft nog een vraag gesteld

Heeft u vragen over dit onderwerp?
Stel hier een vraag hier met onderstaand formulier
Uw vraag wordt zo spoedig mogelijk beantwoordt.