Twitter RSS Reset

Schulden, hoe kom je daar vanaf?

Voor wie tot over zijn oren in de schulden zit lijkt het soms alsof er geen einde aan de lijdensweg komt. Maar hoe hoog de schulden ook zijn er is altijd een manier om daar uit te komen.

Er is niets zo vervelend als wanneer je constant geld tekort hebt en je het gevoel hebt dat je beter niet meer de deur open kan doen als er aangebeld wordt of de post open kunt maken wanneer deze op je mat valt uit angst voor deurwaarders en incassobureaus. Maar je hoofd in het zand steken helpt natuurlijk niet. Ook problemen zoals schulden zul je moeten aanpakken en actief mee aan de slag moeten gaan.

Schulden kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo is het mogelijk dat je structureel te weinig inkomsten hebt. Dit heeft dan tot gevolg dat er rekeningen open blijven liggen. Ook kunnen schulden worden veroorzaakt door verkeerd beheer van je geld. Het maken van domme beslissingen kan veroorzaken dat je in de schulden komt. Maar het is ook mogelijk dat je buiten je eigen schuld om in de schulden terecht komt doordat je plotseling voor kosten wordt gesteld die je niet had kunnen zien aankomen.

Schulden kun je onderverdelen in verschillende soorten. Zo zijn er schulden die chronisch van aard zijn omdat ze te maken hebben met terugkerende kosten die niet betaald worden. Dan zijn er schulden die af te lossen zijn waarna men ook klaar is met die schuldeisers. Tenslotte zijn er schulden die niet afgelost kunnen worden en waardoor je in feite dus failliet zou gaan. Maar voor al deze soort schulden geldt dat je ervan af kunt komen. En dat is iets wat je absoluut moet onthouden.

Wanneer men te maken heeft met chronische schulden die veroorzaakt worden doordat er te weinig inkomsten zijn om alle rekeningen van te betalen dan is de oplossing vaak het simpelst. Een oplossing is dat er meer inkomen bij moet komen. Dit betekent dat je op zoek zult moeten gaan naar een baan met een hoger inkomen of een extra baantje dat datgene wat je te kort komt in je inkomen aanvult. Wanneer je inkomen voldoende omhoog gaat kun je de achterstanden in lopen en tegelijkertijd nieuwe schulden voorkomen door je rekeningen op tijd te betalen.

Wanneer je schulden zijn veroorzaakt doordat je in een opwelling dingen hebt gekocht of op een andere wijze geld hebt uitgegeven dat je eigenlijk niet hebt zul je om deze schulden op te lossen in eerste instantie dit gedrag moeten nalaten. Geef geen geld uit dat je niet hebt (op de pof) en geef geen geld uit dat je niet kunt missen (geld dat bijvoorbeeld voor de huur bestemd is). Vervolgens zul je een financieel plan op moeten stellen waarbij je eventueel de broekriem aantrekt en een voor een de schulden aflost. Ook hier geld dat extra inkomen, bijvoorbeeld van een bijbaantje je goed kan helpen om schulden af te lossen.

Wanneer door situaties buiten je schuld om je in zulke zware schulden terecht bent gekomen dat je die onmogelijk nog kunt terugbetalen, dan kun je je altijd nog aanmelden voor de schuldhulpsanering. De schuldhulpsanering is in elke gemeente actief en kan je helpen om je financiƫle zaken op orde te brengen en om zoveel mogelijk van de schulden af te betalen. Maar na verloop van drie jaar worden de overige schulden kwijtgescholden. Hierbij moet je dus drie jaar de broekriem aantrekken en van een inkomen op bijstandsniveau rondkomen. Maar daar staat tegenover dat de deurwaarders uit je huis wegblijven en dat elke maand je vaste lasten betaald worden. Ook staat daar tegenover dat na drie jaar je volkomen schuldenvrij bent.

Uiteindelijk is het zo dat niemand in de schulden hoeft te blijven zitten, omdat er altijd een weg uit is waarbij je weer rond kunt komen van het inkomen dat je verdient.

Niemand heeft nog een vraag gesteld

Heeft u vragen over dit onderwerp?
Stel hier een vraag hier met onderstaand formulier
Uw vraag wordt zo spoedig mogelijk beantwoordt.