Twitter RSS Reset

Recept voor echte Surinaamse nasi

Wij Nederlanders houden ervan om een of meerdere keren per week lekker eten af te halen bij een buitenlands eethuisje. Surinaamse nasi met kip is een van de grote favoriete gerechten. Maar wanneer je weet hoe je zelf deze Surinaamse nasi kunt maken kun je het vaker eten en voor minder geld. Dus hier is het recept voor een echte lekkere Surinaamse nasi die iedereen in zijn eigen keuken maken kan.

Voor Surinaamse nasi moet je de volgende benodigdheden in huis halen:

500 g Surinaamse rijst
400 g kipfilet, of een hele kippenborst (bestaat uit twee filetjes links en rechts)
Een ui
vijf tenen knoflook
een pakje selderij
Een theelepel witte peper
Een theelepel gemberpoeder
zeven eetlepels zoute ketjap
vijf eetlepels zoete ketjap
vijf Maggie bouillonblokjes (een bouillonblokjes is feitelijk twee blokjes in 1 gouden wikkel)
olie om mee te bakken (zonnebloem olie of iets anders)
een kopje water
twee eieren

Bereiding

Zet een pan met water op en doe de kipfilet in de pan samen met een teentje knoflook, een paar takjes selderij en een bouillonblokje. Breng het water aan de kook en laat de kipfilet zachtjes koken voor ongeveer een half uur.

Haal de kipfilet uit het hete water en laat het even afkoelen op een bord. Als de kipfilet goed genoeg is afgekoeld zodat je het met je handen beet kunt pakken, pluis je de kipfilet dan in de lengterichting tot dunne reepjes kip. Het pluizen is een hele klus maar de bedoeling is dat de reepjes zo fijn mogelijk worden. Na het pluizen zet je de kipfilet apart voor later.

Kook de rijst in ruim water totdat de rijst beetgaar is. Laat de rijst 15 min nagaren en gebruik dan een vork om de rijstkorrels los te roeren. Laat de rijst rustig afkoelen terwijl je met de rest van de bereiding verder gaat.

Voeg in een bakje een theelepel witte peper samen met een theelepel gemberpoeder en verkruimel daarbij twee bouillonblokjes (vier blokjes in totaal twee wikkels).

In een ander bakje doe je zeven eetlepels zoute ketjap samen met vijf eetlepels zoete ketjap. Pers twee flinke tenen knoflook uit en doe dat erbij.

Snijd twee of drie takjes selderij zo klein mogelijk en bewaar dat in een bakje.

Neem twee eieren en klutst deze door elkaar en maak daarvan een gebakken ei. Voeg voor de smaak een beetje zout en peper toe terwijl je het ei bakt. Wanneer je gebakken ei klaar is laat deze dan even afkoelen en vervolgens snij je de ei in reepjes en zet je dit in een bakje apart.

Pel de ui en snijd deze in kleine stukjes en zet het apart in een bakje.

Zet een wok op hoog vuur en laat deze heel heet worden. Giet een scheutje olie in de wok en draai de wok een beetje rond om de olie goed te verspreiden. Wanneer de olie zo heet is dat er een beetje rook vanaf komt gooi je als eerste de ui in de pan en roerbak je de ui tot deze een beetje glazig wordt. Vervolgens giet je de twee soorten ketjap met de geperste knoflook in de pan en doe je ook de kruiden erbij zoals de peper, gember en de bouillonblokjes. Vervolgens giet je er een kopje water bij zodat de inhoud in de pan wat in volume toeneemt. Doe nu gepluisde kipfilet in het mengsel, schep het om en bak het om het op temperatuur te brengen.

Nu doe je de afgekoelde rijst erbij en schep je de rijst door het mengsel heen totdat de rijst een goeie bruine kleur gekregen heeft en er geen witte rijst meer te zien is. Vervolgens blijf je de rijst omscheppen totdat de rijst goed heet is. Vervolgens doe je er de ei reepjes doorheen en schep je het geheel nog eens flink om. Als laatste zet je het vuur uit en schep je de fijn gesneden selderij erdoor heen.

De Surinaamse nasi is nu klaar en kan worden gegeten. Echt lekker wordt het wanneer je er ook Surinaamse kip bij eet met reepjes varkensvlees in zoetzure saus en stukjes fasjong worst. Kijk voor de recepten van deze gerechten elders op deze website.

Niemand heeft nog een vraag gesteld

Heeft u vragen over dit onderwerp?
Stel hier een vraag hier met onderstaand formulier
Uw vraag wordt zo spoedig mogelijk beantwoordt.