Twitter RSS Reset

Ooglaseren wat is het, hoeveel kost het en komt u in aanmerking?

Brildragende mensen kunnen ervoor kiezen om hun ogen te laten laseren. Hierdoor heeft u geen bril meer nodig om normaal te kunnen zien. U kunt zonder bril en zonder contactlenzen door het leven.

De officiële naam van ooglaseren is eigenlijk refractiechirurgie, maar dat ligt natuurlijk niet goed in de volksmond. Bij refractiechirurgie wordt met behulp van een laserstraal die door een computer wordt aangestuurd het hoornvlies van het oog zo aangepast dat de oogafwijking waar men normaal een bril voor nodig heeft ongedaan wordt gemaakt. Hierdoor horen brillen en contactlenzen tot het verleden.

Bij het laseren van de ogen wordt eerst het epitheelflapje dat het hoornvlies bedekt gedeeltelijk verwijderd. Daarna wordt met behulp van een laserstraal een gedeelte van het weefsel van het hoornvlies verwijderd. Hierdoor wordt de sterkte van uw afwijking gecorrigeerd. Daarna wordt het epitheelflapje weer terug gelegd en zal dit gewoon weer vastgroeien.

Afhankelijk van de wijze waarop uw ogen gelaserd worden kunt u dezelfde dag al goed zien of kan het een paar dagen duren. Het uiteindelijke en blijvende resultaat bemerkt u na een aantal maanden. Direct na de behandeling kunnen uwe ogen enigszins geïrriteerd zijn, maar de behandeling zelf is pijnloos. Een licht drukkend gevoel is waarschijnlijk het enige wat u merkt.

De kosten van het laten laseren van je ogen varieert nogal afhankelijk van de kliniek die u kiest. Sowieso worden de kosten door zorgverzekeraars over het algemeen niet vergoed omdat ooglaseren gezien wordt als een cosmetische ingreep niet als een medisch noodzakelijke handeling.
Ook de wijze waarop het ooglaseren wordt uitgevoerd, met welke techniek, kan bepalend zijn voor de prijs die u uiteindelijk betaalt. Kosten variëren over het algemeen tussen 1200 euro en in het hoogste geval 5000 euro.
De prijzen in Nederland zijn hoger dan bij ooglaser klinieken in het buitenland. Maar daar staat weer tegenover dat de klinieken in Nederland hogere standaarden hanteren voor hygiëne, nazorg en bekwaamheid van de uitvoerende artsen.
Evengoed zijn er veel mensen die er toch voor kiezen om hun ogen te laten laseren in het buitenland. Omdat de prijzen daar enkele honderden euro’s lager liggen en mensen tegelijkertijd ook in een vakantieland verkeren kiezen sommige mensen ervoor om een vakantie te combineren met een oog laser behandeling. Ook vanuit Nederland is het mogelijk speciale reizen te boeken waarbij een behandeling voor ooglaseren zit inbegrepen.

U komt in aanmerking om uw ogen te laten laseren wanneer u een stabiele brilsterkte heeft en dus niet steeds in brilsterkte achteruitgaat. U moet dus ook niet meer in de groei zijn, en dus minstens 18 jaar oud. Op uw nadelige sterkte na moeten uw ogen gezond zijn en het is van belang dat uw verwachtingspatroon wel reëel is. Wanneer u meer verwacht van een ooglaser behandeling dan een kliniek kan waarmaken kan dit voor de kliniek reden zijn bij u geen handeling uit te voeren.

Het is altijd aan te raden om voorafgaand aan een ooglaser behandeling uw oogarts te raadplegen over uw ogen en over waar u het beste terecht kunt.

Niemand heeft nog een vraag gesteld

Heeft u vragen over dit onderwerp?
Stel hier een vraag hier met onderstaand formulier
Uw vraag wordt zo spoedig mogelijk beantwoordt.