Twitter RSS Reset

Je wilt scheiden. Waar begin je om dat te regelen?

Welke stappen moet je ondernemen om te kunnen scheiden van je partner? Je leest het hier waar je stap voor stap wordt uitgelegd hoe je kunt echtscheiden van de partner waar je mee getrouwd bent.

Stap 1 – Bereid je mentaal voor om te gaan scheiden
Je zult denken dat dit het makkelijkste is omdat je misschien je partner echt helemaal zat bent. Maar dat je misschien een hekel aan je partner hebt is niet wat hier wordt bedoeld. Ook al wil je die scheiding heel graag, het gaat je emotioneel toch raken. Want voor langere tijd ben je toch met iemand samen geweest en het feit dat je gaat scheiden betekend dat je op een heel belangrijk vlak in je leven toch zult moeten toegeven dat je hebt gefaald. En daar kun je erg verdriet aan hebben, ookal wil je heel graag scheiden voor alle juiste redenen.
Ten tweede, scheiden doe je zelden alleen. Zijn er kinderen? Zijn er familieleden die het niet gaan begrijpen? Je zult je moeten voorbereiden op hun verdriet en hoe je daar mee om zult moeten gaan.

Stap 2 – Let op je geld!
Een echtscheiding kan heel erg veel geld gaan kosten als je niet uitkijkt hoe je daar aan begint. Niet alleen zijn advocaten en mediators duur als je die uit je eigen zak moet bekostigen, maar ook praktische zaken als een tijdelijk verblijf in een hotel, het huren van een nieuw huis (een maand huur en twee maanden borg voorop), zorgen voor ander vervoer als de auto van je ex-partner is kunnen je veel geld gaan kosten. Zoek eerst uit of je recht hebt op gesubsidieerde rechtsbijstand. Dat maakt namelijk verschil in de vraag of je advocaten en mediators zelf moet betalen (duizenden euro’s) of dat je een eigen bijdrage moet betalen (honderden euro’s).

Stap 3 – Samen de echtscheiding in goed overleg regelen of ieder voor zich met de messen geslepen?
Wil je partner ook scheiden? Zijn jullie het er in iedergeval over eens dat de scheiding in goed overleg geregeld moet worden? Indien ja meld je dan samen bij een mediator zodat deze jullie kan begeleiden in het proces dat tot echtscheiding leidt en ervoor kan zorgen dat alles netjes en zonder al te veel pijn geregeld kan worden. Zeker fijn als er kinderen in het spel zijn. Wil je partner niet meewerken aan een echtscheiding of leven jullie op voet van oorlog met met elkaar? Voeg je dan naar een eigen echtscheidingsadvocaat die het alleen gaat opnemen voor jouw belangen en voor hoe jij de echtscheiding geregeld wilt hebben.

Deze laatste stap is de stap die de echtscheiding daadwerkelijk in gang zet. De echtscheidingsadvocaat of mediator zal namens jou of namens jullie het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank indienen. Uiteindelijk, na ondertekening van de echtscheidingspapieren betekent dit dat jullie gescheiden zullen zijn.

Niemand heeft nog een vraag gesteld

Heeft u vragen over dit onderwerp?
Stel hier een vraag hier met onderstaand formulier
Uw vraag wordt zo spoedig mogelijk beantwoordt.