Twitter RSS Reset

James Randi, de man die Uri Geller en Char ontmaskerde

Wie is deze man die de wereld over reist om mensen die zeggen paranormaal begaafd te zijn te ontmaskeren als oplichters? James Randi heeft een indrukwekkende staat van dienst, zo ontmaskerde hij Uri Geller, maar ook het medium Char die bij ons in Nederland zo populair is.

De man is inmiddels bijna tachtig jaar oud maar hij is nog steeds de schrik van paranormaal begaafde televisiepersoonlijkheden wereldwijd. Ooit begon hij zelf als goochelaar en dat deed hij niet onverdienstelijk. Zo brak hij het record van de grote Houdini door te ontsnappen uit een metalenkist waarin hij onder water opgesloten was. Houdini hield het daar 93 minuten in uit, James Randi 104 minuten.

Als googelaar deed Randi zelfs dezelfde truuks als Uri Geller. Zo boog hij ook lepels zoals Geller dat deed, alleen Randi gaf toe dat het een googeltruuk was en dat er geen magische krachten of paranormale gaves aan te pas kwamen.
Zijn carrière als scepticus van de paranormale wereld begon toen hij Uri Geller openlijk uitdaagde toe te geven dat hij slechts een goocheltruc gebruikte voor het buigen van lepels en James Randi schreef vervolgens een heel boek over het bedrog van Uri Geller genaamd: ‘The Truth about Uri Geller’.
Geller was op zijn zachts gezegd not amused en sleepte James Randi om de haverklap voor de rechter om vervolgens de rechtzaak weer te laten vallen. Want de beweringen van James Randi waren altijd gegrond.

Omdat James Randi inmiddels de hele wereld over reisde en een carrière had gemaakt in het ontmaskeren van mensen met paranormalekrachten loofde hij op gegeven moment een prijs van 1 miljoen dollar uit aan degene die onder wetenschappelijk toezicht kon bewijzen over paranormale gaven te bezitten. Het werd bekend als ‘The Million Dollar Challenge’. Vanzelfsprekend heeft hij deze prijs nog niet kunnen uitkeren, niet in de laatste plaats omdat grote en bekende paranormaal begaafde mensen niet wilde meewerken om dat makkelijk te verdienen miljoen binnen te halen.

James Randi schreef dus een heel boek over de truukjes van Uri Geller waarmee hij de man reduceerde van paranormaal begaafd entertainer tot simpele maar charismatische googelaar. Ook het medium Char die in Nederland zo populair is werd door hem ontmaskerd. Zo toonde James Randi aan dat Char eigenlijk alleen maar constant aan het gokken is wanneer zij zogenaamd de doden raadpleegt en boodschappen doorgeeft aan de nabestaanden. Het medium stelt constant vragen en hoopt uit de reactie van de familieleden te kunnen lezen wat zij als antwoord moet geven.

Niemand heeft nog een vraag gesteld

Heeft u vragen over dit onderwerp?
Stel hier een vraag hier met onderstaand formulier
Uw vraag wordt zo spoedig mogelijk beantwoordt.