Twitter RSS Reset

Geld lenen

Het lenen van geld is een van de normaalste zaken van de wereld. Toch kleven er wat haken en ogen aan en zijn er wettelijke kaders vastgesteld waarbinnen je geld mag lenen. Wie voor de juiste redenen en met in achtneming van een aantal tips geld leent zal het lenen van geld als een voordeel ervaren in plaats van als problematisch.

Enkele manieren van geld lenen waarbij we eigenlijk niet echt stilstaan bij het feit dat we geld lenen zijn het hebben van een hypotheek of het hebben van een autofinanciering.

Een hypotheek is in feite niets anders dan een grote geld lening die over een hele lange periode wordt afbetaald. De bank financieert uw huis en u betaald rente over het hypotheek bedrag. Toch voelt het voor velen niet als een echte lening omdat je nu eenmaal elke maand je woonkosten moet betalen, of je nu huurt of koopt.

Een autofinanciering, het woord zegt het infeite al, is ook een lening. Voor velen is echter het feit dat je kosten hebt aan je auto, zoals benzine, wegenbelasting, verzekering en onderhoud zo gewoon dat de afbetaling van de auto niet echt als het hebben van een lening wordt ervaren.

Daarnaast geld ook dat het niet als een lening voelt omdat je geen contant geld in handen krijgt of geld op je rekening gestort krijgt. De bank financieert het huis en de financieerder betaald de auto. Maar verder zie je daar eigenlijk niets van.

Enkele manieren van geld lenen waarbij het overduidelijk is dat je een lening afsluit zijn het aangaan van een doorlopend krediet of persoonlijke lening. Het gaat hierbij om leenvormen waarbij er geld op je rekening wordt gestort dat je eventueel zelfs contant kunt opnemen als je dat zou willen.

Iedereen begrijpt dat je niet meer moet lenen dan je kunt terugbetalen. Toch is dat nou juist wat er heel vaak gebeurt. Banken en andere geldschieters komen mensen die een lening zoeken te vaak tegemoet wanneer de omstandigheden eigenlijk voorschrijven dat iemand geen lening zou mogen hebben. Om te bepalen of je zelf ruimte genoeg hebt in je financien om een lening aan te gaan zou je het beste een paar maanden achter elkaar het geld bedrag moeten sparen dat je maandelijks aan aflossingen kwijt zou zijn. Lukt dit zonder dat je in de problemen komt dan zou je in principe een lening kunnen aangaan.

Het nut om iets te financieren door het afsluiten van een lening moet je altijd afwegen tegen de houdbaarheid of gebruiksduur van wat je wilt aanschaffen. Zo is het bijvoorbeeld geen goed idee om een lening met een looptijd van 5 jaar af te sluiten voor iets dat na 2 jaar al verouderd en aan vervanging toe is. Tenzij je de looptijd van de lening aanpast van 5 jaar naar 2 jaar natuurlijk zodat het is afbetaald zodra het goed aan vervanging toe is.

Ook als het gaat om het lenen van geld moet je verderkijken dan alleen de mogelijkheden van je eigen bank bijvoorbeeld. Wanneer we iets willen kopen dan kijken we ook niet alleen in de winkel op de hoek. Voor sommige producten gaan we gerust een blokje om, we doen boodschappen bij verschillende supermarkter omdat elk zo zijn eigen voordelen en aanbiedingen heeft. En die mentaliteit moeten we ook gebruiken als we een lening willen aangaan.

De ene bank of kredietverstrekker vraagt voor hetzelfde kredietbedrag namelijk meer rente dan een ander. Dit betekend dat je dus duurder uit bent dan wanneer je verder winkelt en een kredietverstrekker vind die minder rente vraagt.

Verschil in rente bepaald uiteindelijk hoe goedkoop of hoe duur een lening is. Ook de combinatie van rente en looptijd kan een lening duurder of goedkoper maken. De verschillen in looptijd en rente kun je ook tegenkomen in de verschillende leenvormen die er zijn. Geld lenen met een creditcard is over het algemeen altijd duurder dan geld lenen met een persoonlijke lening bijvoorbeeld. En geld lenen met een minikrediet is duurder dan geld lenen met een doorlopend krediet. Verschillende soorten leningen brengen verschillende kosten met zich mee. Daarom is het altijd goed om je te laten adviseren door een kredietverstrekker over welke vorm van lening voor het doel dat jij voor ogen hebt het beste zou zijn.

Niemand heeft nog een vraag gesteld

Heeft u vragen over dit onderwerp?
Stel hier een vraag hier met onderstaand formulier
Uw vraag wordt zo spoedig mogelijk beantwoordt.