Twitter RSS Reset

Gedwongen veiling van uw koophuis

Uw koophuis wordt door de bank geveild. Welke rechten heeft u nog en wat gaat er met u gebeuren na de verkoop? U leest het hier.

Het is nooit leuk om de berichten te horen dat mensen niet meer in staat zijn om de hypotheek te betalen. Op een gegeven moment nadat u over het algemeen al 6 maanden niet meer hebt afgelost gaat uw hypotheekverstrekker ertoe over om uw woning gedwongen te veilen. En helaas betekent dit voor veel mensen dat zij met een restschuld blijven zitten. Want op de veiling brengt een koophuis nooit zoveel op als op de vrije markt.

Op moment dat de bank tot veiling van uw woning over gaat heeft u geen enkel recht waar u dit mee zult kunnen voorkomen. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk voor u om de woning nog even snel aan een ander te verkopen die er misschien een betere prijs voor zou kunnen geven dan dat u verwacht op de veiling te krijgen. Mocht u een geïnteresseerde koper hebben voordat de woning geveild wordt, dan kunt u nog altijd deze met uw bank in contact brengen. Wanneer deze dan een goed bod op de woning doet dat overeenkomt met de waarde van de woning dan kan de bank er altijd toe besluiten om de woning aan die koper te verkopen in plaats van het op de veiling te verkopen.

Wordt de woning op de veiling verkocht dan is de kans zoals gezegd erg groot dat u daar een restschuld aan over zal houden. Het vervelende is dat u die restschuld na de verkoop toch gewoon zult moeten betalen aan de bank. Over het algemeen wordt daar een betalingsafspraak voor gemaakt want niemand wiens huis op de veiling gedwongen verkocht is zal in staat zijn die restschuld direct te voldoen. Bij veel mensen gaat het immers om vele tienduizenden euro’s die zij alsnog moeten betalen omdat hun huis verkocht is onder de marktwaarde en onder het openstaande hypotheeksaldo.

Wanneer uw huis op de veiling verkocht is zult u de woning moeten verlaten. Er wordt u meegedeeld wanneer u vertrokken moet zijn, bent u op dat moment nog aanwezig dan zal huisuitzetting volgen met behulp van politie. Over het algemeen heeft de bank een zeer helder omschreven procedure die zij volgt in dit proces en zij zullen wanneer u met hen in contact treed van elke stap duidelijk op de hoogte brengen. Het beste is natuurlijk het allemaal niet zover te laten komen maar tijdig een ander onderkomen te zoeken eventueel met hulp van de schuldhulp sanering en een woningstichting.

Niemand heeft nog een vraag gesteld

Heeft u vragen over dit onderwerp?
Stel hier een vraag hier met onderstaand formulier
Uw vraag wordt zo spoedig mogelijk beantwoordt.