Twitter RSS Reset

Eczeem, wat het is en vooral hoe kom je er vanaf

Eczeem is een aandoening in de huid waarbij de huid door een ontstekingsreactie schilfert, roodheid vertoont en of bultjes en blaasjes produceert. Behalve dat eczeem ontsierend is kan het ook klachten van jeuk en pijn geven.

Er zijn veel verschillende vormen van eczeem die ook elk hun eigen oorzaak hebben. Er is eczeem die veroorzaakt wordt door een allergie of waarvan de oorzaak gevonden kan worden in de beroepen die mensen uitoefenen wat daarom ook wel contact eczeem wordt genoemd. Maar er is ook eczeem waar men een aangeboren aanleg voor kan hebben en dat constitutioneel of Atopisch eczeem wordt genoemd. De verschillen tussen deze twee soorten eczeem kan geduid worden doordat de een wordt veroorzaakt van binnenuit het lichaam waarbij de huid middels een eczeem uiting geeft aan wat er binnenin het lichaam mis gaat. Terwijl bij het andere eczeem het lichaam reageert op prikkels van buitenaf waardoor er op de huid eczeem ontstaat.

De behandeling van eczeem kan bestaan uit het toedienen van medicijnen, maar moet ook grotendeels bestaan uit het wegnemen van de oorzaken van eczeem wanneer deze wordt veroorzaakt door contact met stoffen waar men allergisch voor is.

Het middels een zalf toedienen van corticosteroïden helpt om de aangedane huid tot rust te brengen en de ontstekingsreactie te verminderen. Het vervolgens mijden van de stoffen waar men allergisch voor is helpt daarbij. Tevens is de huid erbij gebaat dat deze goed wordt onderhouden met een crème of olie die geen agressieve stoffen bevat maar die de huid wel goed hydrateert en zacht en soepel houdt.

Sommige patiënten die aan eczeem lijden melden dat het hen geholpen heeft om op vakantie te gaan naar een warme kust plaats en daar te zwemmen in een zeer zoute zee. De werking die het zeezout op het eczeem zou hebben is er een die reinigt en de huid tot rust brengt.

Niemand heeft nog een vraag gesteld

Heeft u vragen over dit onderwerp?
Stel hier een vraag hier met onderstaand formulier
Uw vraag wordt zo spoedig mogelijk beantwoordt.