Twitter RSS Reset

Diabetes, wat is het en hoe wordt het behandeld

Diabetes is een chronische ziekte gekenmerkt door hoge suikerwaarden in het bloed.

Insuline is een hormoon geproduceerd door de alvleesklier en dat bedoeld is om de suikerwaarden in het bloed te reguleren. Diabetes kan worden veroorzaakt door te weinig insuline, weerstand tegen insuline of beide.

Om diabetes te kunnen begrijpen is het belangrijk om eerst te begrijpen hoe het normale proces in zijn gang gaat waarbij het lichaam voedsel afbreekt en dit gebruikt wordt om het lichaam van energie te voorzien. Een aantal dingen gebeuren wanneer voedsel wordt verteerd:

Een suiker genaamd glucose komt de bloedbaan binnen. Glucose is een brandstof voor het lichaam.
Een orgaan genaamd de alvleesklier maakt insuline. De rol van insuline is om de glucose te verplaatsen van de bloedbaan naar de spier, vet, en levercellen, waar het gebruikt kan worden als brandstof.

Mensen met diabetes hebben een hoge suikerwaarde in hun bloed. Dit is omdat:

Hun alvleesklier niet genoeg insuline maakt
Hun spieren, vet en levercellen niet goed reageren op de insuline
Of beide

Er zijn drie verschillende typen diabetes:

Type 1 diabetes wordt vaak tijdens de jeugd vastgesteld. Veel patiënten krijgen deze diagnose wanneer ze rond de leeftijd van 20 zijn. Bij deze vorm van diabetes maakt het lichaam weinig of geen insuline en zijn dagelijkse injecties van insuline nodig. De exacte oorzaak van deze vorm van diabetes is nog niet bekend. Het kan genetisch zijn, veroorzaakt door virussen of auto immuun problemen.
Type 2 diabetes komt veel vaker voor dan type één. Bijna alle gevallen van diabetes zijn type 2 diabetes. Deze vorm van diabetes komt vaak bij volwassenen voor, hoewel het tegenwoordig steeds vaker gebeurt dat ook jonge mensen met deze vorm van diabetes te maken krijgen. De alvleesklier maakt niet genoeg insuline om de suikerwaarden in het bloed normaal te houden, vaak omdat het lichaam niet goed gereageerd op de insuline. Veel mensen die type 2 diabetes hebben weten dit niet van zichzelf, wat gevaarlijk is omdat het een serieuze ziekte is. Type 2 diabetes komt steeds vaker voor vanwege Obesitas en gebrek aan beweging. Wanneer obesitas in een zover stadium is dat er nauwelijks wordt bewogen dan is het moeilijk om mensen met obesitas goed te kunnen verzorgen. Er zijn dan wel speciale trapliften voor mensen met obesitas: obesitas traplift. Dit verlicht het werk voor hulpverleners.
Zwangerschaps diabetes is een vorm van diabetes waarbij hoge suikerwaarden in het bloed voorkomen tijdens de zwangerschap bij een vrouw die normaliter geen diabetes heeft. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes lopen het risico om later diabetes type 2 en hart en vaatziekten te ontwikkelen.

Er zijn een groot aantal risicofactoren voor diabetes type 2:

Leeftijd boven 45 jaar
Een broer of zus met diabetes
Zwangerschap waarbij een baby ter wereld wordt gebracht die zwaarder weegt dan viereneenhalf kilo
Hart en vaatziekten
Hoge cholesterolniveaus
Obesitas
Te weinig sporten
De ziekte PCOS
Andere ziektebeelden waarbij het glucosegehalte in het bloed schommelde
Mensen met een bepaalde etnische achtergrond lopen een hoger risico

Symptomen

Hoge suikerwaarden kunnen bepaalde problemen veroorzaken waaronder:

Troebelig zicht
Overmatige dorst
Vermoeidheid
Vaak moeten plassen
Onverzadigbare honger
Gewichtsverlies

Er moet wel een kanttekening bij gezet worden, namelijk dat type 2 diabetes zich langzaam ontwikkeld waardoor sommige mensen met een hoog suikergehalte in het bloed eigenlijk geen symptomen waarnemen.

Symptomen van type 1 diabetes:

Vermoeidheid
Vaker dorst
Meer moeten plassen
Misselijkheid
Overgeven
Gewichtsverlies ondanks een gevoel van onverzadigbaarheid

Patiënten met diabetes type 1 ontwikkelen meestal symptomen over een korte tijd. Deze vorm van diabetes wordt vaak gediagnosticeerd tijdens een noodgeval.

Symptomen van type 2 diabetes:

Troebel kunnen zien
Vermoeidheid
Vaker honger
Meer dorst
Meer moeten plassen

Behandeling van diabetes

Omdat diabetes type 1 vrij abrupte problemen veroorzaakt is het vaak nodig dat voor behandeling mensen worden opgenomen in het ziekenhuis.

De lange termijn doelen van de behandeling zijn onder andere:

Het leven verlengen
Symptomen bestrijden
Het voorkomen van aan diabetes gerelateerde complicaties zoals blindheid, hartziekten, nierfalen en afsterven en amputatie van ledematen.

Deze doelen worden bereikt onder andere door:

Controle over bloeddruk en cholesterol
Het door de patiënt zelf bijhouden en controleren van bloed suikerwaarden
Voorlichting
Sporten
Het verzorgen van ledematen met pedicures en manicures
Dieet en het letten op het gewicht
Medicatie en het gebruik van insuline

Diabetes is chronisch en kan niet worden genezen. De behandeling houdt in dat met behulp van medicijnen, dieet en sporten de bloed suikerwaarden onder controle worden gehouden en symptomen worden bestreden.

Niemand heeft nog een vraag gesteld

Heeft u vragen over dit onderwerp?
Stel hier een vraag hier met onderstaand formulier
Uw vraag wordt zo spoedig mogelijk beantwoordt.