Twitter RSS Reset

De beste tips voor energiebesparing

Elektriciteit en gas worden steeds duurder. Daarnaast is energie een van de producten waar de hoogste belastingen op geheven worden. Het is daarom wijs om spaarzaam met energie om te gaan, al was het alleen maar om veel geld te kunnen besparen. Lees deze tips om energie en geld te besparen.

Effectief energie besparen doe je door je mentaliteit te veranderen ten opzichte van hoe je met energie omgaat. Veel mensen hebben bijvoorbeeld de neiging om de lichten te laten branden, tv’s aan te laten staan, en wanneer het koud is de kachel continu te laten stoken.

Door energie verspillende gewoontes aan te pakken kun je al een heleboel energie besparen en daarmee ook een heleboel geld in je eigen zak houden.

Wanneer je ‘s morgens de deur uit gaat om naar je werk te gaan en er dus de hele dag niemand thuis is, is er geen reden waarom de kachel nog zou moeten branden. Voordat je de deur uitgaat kun je er een punt van maken om nog even te controleren of overal de lichten uit zijn en je de thermostaat laag gedraaid hebt. Ook computers en andere apparatuur waar niemand gebruik van maakt op moment dat jij op je werk bent hoeven niet aan te blijven. Je kunt al heel veel geld besparen wanneer je structureel controleert of lichten, apparaten en de centrale verwarming niet onnodig branden of functioneren.

Veel van de energiekosten die wij elke maand gefactureerd krijgen worden geproduceerd door het verbruik van gas. Douchen, koken en de kachel zijn grootverbruikers als het gaat gas.

Hoewel het heerlijk is om lekker lang onder de douche te staan, veroorzaak je daarmee ook dat je energierekening hoger uitpakt dan nodig. Wanneer iemand die dagelijks een half uur onder de douche staat plotseling nog maar 10 min per dag onder de douche staat dan zal die persoon ervaren dat aan het einde van het jaar de energierekening en de rekening voor het waterverbruik beiden drastisch een stuk lager zullen zijn.

Wanneer het koud is zetten wij natuurlijk graag de kachel een graadje warmer. Maar wanneer je ‘s avonds in je bed onder je dekbed ligt is het niet nodig dat de kachel nog warm is. Een pyjama en een goed dekbed kunnen de noodzaak om de kachel te laten branden compleet wegnemen. Wat weer gigantisch zal schelen op je jaarafrekening.

Ook met koken kun je geld besparen door bijvoorbeeld op alle pannen een deksel te gebruiken. De inhoud van de pan komt veel sneller op temperatuur met een deksel dan wanneer je geen deksel gebruikt. Dat betekent dat met een deksel op je pan je minder lang je gas hoeft te laten stromen.

Er zijn veel energiebesparende middelen beschikbaar die de aanschaf meer dan waard zijn. De aanschaf van spaarlampen of LED lampen kunnen het energieverbruik voor licht meer dan halveren. Tijdschakelaar’s die op gezette tijden apparaten automatisch uitzetten voorkomen dat apparaten op stand-by onnodig energie gebruiken. Een lekkere warme trui, badjas of deken voor op de bank maakt dat u ‘s avonds de kachel een graadje lager kunt zetten terwijl u het tegelijkertijd toch behaaglijk heeft.

Energie is de melkkoe van de overheid. Bijna 50% van de kosten die u elke maand betaald aan uw energiemaatschappij bestaat uit energie belasting en gaat regelrecht de schatkist in. Daarnaast wordt met energie enorm gespeculeerd op de markt. Ontwikkelingen in het Midden-Oosten en speculatie van beleggers drijven de prijs van energie enorm op. Realiseer u dus terdege dat energie veel duurder is dan nodig en dat het daarmee een enorme kostenpost kan zijn als u er niet op let. Bespaar energie om uw geld in uw eigen zak te houden in plaats van dat het terecht komt in de zakken van anderen.

Niemand heeft nog een vraag gesteld

Heeft u vragen over dit onderwerp?
Stel hier een vraag hier met onderstaand formulier
Uw vraag wordt zo spoedig mogelijk beantwoordt.